Fado: méér dan het Portugese levenslied
Wij zijn grote liefhebbers van Portugal. Niet alleen vanwege de schoonheid van het land, maar ook door de interessante en veelzijdige geschiedenis en cultuur. Kenmerkend aan deze cultuur is de Portugese muziek. Klassieke muziek, popmuziek en de traditionele muziek: alle stijlen zijn het gevolg van die boeiende geschiedenis van Portugal.
Over muziek kunnen we honderduit schrijven, maar in deze blog staat de fado centraal: het Portugese levenslied. We nemen je mee in de geschiedenis van deze traditionele muziekstijl én vertellen waar je je tegenwoordig nog kunt onderdompelen in dit prachtige, meeslepende en melancholische geluid.
Fado in de 19e eeuw
Wil je eenworden met de Portugese geschiedenis, dan is fadomuziek een echte must-hear. Want fado is erg kenmerkend voor Portugal, net zoals azulejos (bont gekleurde tegeltjes) en port dat zijn.
Fado ontstond in de 19e eeuw, in de armere, dichtbevolkte wijken van Lissabon. Het woord betekent zoveel als ‘noodlot’ of ‘lotsbestemming’. De arme bevolkingsgroep ging gebukt onder ellende en verdriet, en gebruikte fado als uitlaatklep.
Met die kennis is het niet meer dan logisch dat fadomuziek melancholisch is en vol zit met gevoel. Men zingt over jaloezie, liefdes en nostalgie. Fado kan overigens ook erg uitbundig en opgewekt zijn: ook die gevoelens horen bij het leven en dus bij dit levenslied.
Fadista Maria Severa
De eerste fadozangeres – ofwel fadista – was Maria Severa, de dochter van een kroegbazin. Het verhaal gaat dat Maria werkte als prostituee en dat ze zong in bordelen en kroegen. Om die reden werd er in het begin niet al te positief gedacht over fado en kreeg de muziekstijl nauwelijks aandacht.
Dit veranderde pas rond 1900, zo’n vijftig jaar na het overlijden van Maria (ze was toen nog maar 26 jaar). Ineens kregen dichters en intellectuelen aandacht voor fado.
In 1926, na de militaire staatsgreep, bestempelde het lied de saamhorigheid van de Portugezen.
Begin jaren ’90 werd fado ineens ongekend populair. Tal van nieuwe fadista’s lieten zich horen en ook over de grens maakte men kennis met het Portugese levenslied. Of, zoals wij graag zeggen: méér dan een levenslied. Want in 2011 is fado toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. En dat zegt wat!
Wil jij fado voelen?
Fado stroomt tot op de dag van vandaag nog steeds door de Portugese aderen. Het lied staat centraal binnen de cultuur en op tal van plekken kun je deze muziekstijl horen. Je hebt zelfs speciale fado-restaurants waar je tijdens een authentiek Portugees diner kunt luisteren naar de liederen.
Een van deze restaurants is fadohuis Café Luso in Lissabon. Stap je hier binnen dan is de kans groot dat de liefde voor fado je te pakken krijgt. Misschien niet zo vreemd, want dit is de plek waar de wereldberoemde fadozangeres Amália Rodrigues haar carrière startte. En waar je tegenwoordig nog steeds de beste fadomuziek kunt horen. Overigens kun je hier ook overheerlijk eten.
Of ga dineren bij Clube de Fado in Lissabon. Ook in dit restaurant hoor je de prachtigste fadomuziek voorbij komen. Neem plaats, geniet van de klanken van het Portugese levenslied en kies een van de overheerlijke traditionele gerechten van de kaart. Eten onder het genot van fadomuziek is een onvergetelijke ervaring.
Krijg jij geen genoeg van de fado en de Portugese cultuur? Je bent zeker niet de enige. Veel Nederlanders besloten daarom om te investeren in een vakantiewoning in Portugal en bezoeken het land nu regelmatig. Iets voor jou? Neem contact met ons op om te praten over jouw droomhuis in Portugal of plan vrijblijvend een afspraak in.